Новини

Зустріч із журналістами – випускниками К-ПНУ імені Івана Огієнка

     10 березня студенти факультету української філології та журналістики спеціальностей “Журналістика” й “Реклама і зв’язки з громадськістю” зустрілися з журналістами Андрієм Ящишеним та Романом Губрієнком, випускниками Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

     Андрій Ящишен розпочинав свою журналістську діяльність у хмельницькій газеті «Проскурів», а з квітня 2019 року почав працювати на сайті «Новини Хмельницького «Є»». На думку журналіста, в друкованому ЗМІ насамперед треба «боротися» за оперативність, а для журналіста-початківця необхідно продовжити самоосвіту.

«Коли людина закінчує університет, у неї може виникнути думка, що далі вже не потрібно вчитися. Але це не так. Треба постійно здобувати нові знання: читати книги (переважно nonfiction), їздити на тренінги, проходити онлайн-курси, намагатися стежити не лише за новими тенденціями в політиці, економіці чи культурі, а й у журналістиці, адже медіа-ринок весь час розвивається. Тренінги та майстер-класи для журналіста-початківця дуже корисні, бо там можна поглибити свої знання, познайомитися з цікавими людьми, досвідченими колегами, котрі можуть щось порадити та допомогти.

     Не потрібно боятися ставити питання, особливо на пресконференціях. З досвідом це минає, але спочатку потрібно іноді переступити через себе. Зупинимося ще на таких двох важливих моментах (про це часто говорять студентам-журналістам) – це дотримання об’єктивності інформації та правил журналістської етики. Щодо першого, то як мінімум потрібно поважати своїх читачів. Якщо ти пишеш новину, то в ній мають бути факти, а не твої припущення (цим іноді «грішать» початківці). Для суб’єктивізму є інші жанри, але не всі видання їх публікують. Це ж стосується журналістської етики. І найголовніше: потрібно вірити у свої сили та працювати, а решта прийде з досвідом», – наголосив Андрій Ящишен.

Роман Губрієнко починав працювати в кам’янецькому тижневику «Ділове місто», навчаючись на третьому курсі університету (2011 рік). З 2013 р. – позаштатний кореспондент тижневика «2000». 2014-2018 рр. працював в обласній газеті «Подільські вісті». Зараз кореспондент «2000» і сайту vesti.ua. Цікавиться соціально-економічною проблематикою регіону й журналістськими розслідуваннями.

«Економіка – це база всієї соціально-політичної надбудови країни. Описання, дослідження й аналіз  економічної моделі суспільних відносин (динаміки зміни системи розподілу праці в економічній матриці) дають найбільш точну відповідь на банальне запитання «чому ми так живемо?»», – сказав Роман Губрієнко.

Журналіст наголосив, що передусім треба навчитися збирати інформацію, аналізувати її та вміти виокремлювати основне в ній, щоб із величезного масиву даних можна було написати якісний аналітичний матеріал.

Аліна Туришин, студентка 4 курсу факультету української філології та журналістики