Наукові напрацювання,  Новини

Чому не потрібно ігнорувати повітряні тривоги?

24 лютого 2022 року — дата, яка змінила усе. Кожен відчув та запам’ятав її по-різному. Ніхто не знав, що потрібно робити, та як себе поводити у випадку, коли буде ракетний чи будь-який інший обстріли.

 Із початком повномасштабного вторгнення з боку Російської Федерації, ніхто не мав досвіду та практичних навичок, як діяти під час повітряних тривог, тим паче, як діяти навчальним закладам в таких ситуаціях.

Як діяти у разі повітряної тривоги у навчальних закладах?

  • Учасники освітнього процесу мають бути ознайомлені з місцем розташування захисних споруд та правилами поведінки під час проходження в укриття.
  • Заздалегідь повинні вміти виконувати заходи з плану реагування на надзвичайні ситуації або інструкції закладу освіти, які передбачені на випадок отримання сигналу повітряної тривоги.
  • Заклад освіти заздалегідь розміщує всі покажчики напрямку руху для швидкого та безпечного проходження в укриття учасників освітнього процесу.
  • Керівник має визначити відповідальну особу з-поміж працівників закладу освіти, яка супроводжуватиме учасників освітнього процесу до місця укриття.
  • Керівник заздалегідь встановлює відповідальних осіб, які після евакуації у безпечне місце перевіряють заклад на наявність присутніх здобувачів освіти за межами захисної споруди.

Що робити в укритті?

  • Відповідальні особи повинні допомогти учасникам освітнього процесу, швидко та спокійно зайняти місця. Здійснити необхідну підтримку, для комфортного та спокійного перебування в укритті.

Що робити після сигналу: “Відбій тривоги?”

  • Відповідальні особи слідкують за тим, щоб вихід усіх учасників освітнього процесу з укриттів здійснювався колонами або групами.

 Чому так важливо не нехтувати сигналами повітряної тривоги у навчальних закладах?

 Насамперед — це небезпека у повітрі, яка рухається і може змінювати свій рух та цілі ураження. І у разі того, коли повітряна ціль досягає точки землі, асфальту чи будь-якої будівлі. При розриві небезпечні для життя уламки летять вгору та в різні сторони, але вище землі. Тому, якщо ми перебуваємо нижче рівня ґрунту, це набагато безпечніше ніж перебувати в школі, університеті і тому подібних закладах. Перш за все за усіх здобувачів, які перебувають в укриттях, несе відповідальність керівництво їхніх закладів.

Перебуваючи в укриттях, збільшуються шанси не постраждати під час ракетних чи будь-яких інших обстрілів або навіть під час збиття ворожих об’єктів у небі. Тому не варто ігнорувати та прислухатися до усіх повітряних тривог і бути у спеціально відведених безпечних місцях коли це потрібно, адже це наше життя і здоров’я.

Максим Даниляк, студент 3 курсу