Наукові напрацювання,  Новини

Викладачі кафедри журналістики – на Європейській конференції з комунікацій ECREA у Любляні!

Доцент кафедри журналістики, ад’юнкт Інституту філософії й соціології Польської академії наук Оксана ПОЧАПСЬКА та старший викладач кафедри Анастасія СІМАШОВА взяли участь у 10-тій Міжнародній Європейській конференції з комунікацій, що цьогоріч проходила з 24 по 27 вересня у столиці Любляні (Словенія) на базі факультету соціальних наук Університету Любляни.

Подію організовує Європейська асоціація досліджень та освіти з комунікації (ECREA) раз на два роки, щоразу обираючи для конференції інше місто й інший освітній заклад. Цього року делегація від України була найбільш чисельною за всі роки існування конференції – понад 10 учасників із провідних українських вишів, у їхньому числі – й огієнківці.

Викладачі кафедри взяли участь як у проведенні круглих столів, так і у роботі секцій: Оксана Почапська була учасницею круглого столу «Війна і журналістика: епістемологія, лояльність, прихильність», спільно з представниками Могилянської школи журналістики; Анастасія Сімашова представила своє дослідження про російсько-українську війну на панелі «Медіатизація в конфлікті та політиці» (секція «Медіатизація»).

Загалом на конференції було понад 30 секцій по декілька панелей у кожній, які охоплювали най

різноманітніші аспекти функціонування традиційних і нових медіа, роботи журналістів та редакцій і загалом соціальних комунікацій: від теоретичних досліджень комунікації до актуальних сьогодні питань розвитку нових медій, соціальних мереж, аудиторій і штучного інтелекту, взаємозв’язку комунікацій та демократії, компетенцій інфомедійної грамотності й питань дезінформації і пропаганди.

«Для мене це перша конференція такого рівня, – ділиться своїми враженнями викладачка кафедри журналістики Анастасія Сімашова. – Програма цих чотирьох днів була дуже насиченою. Хотілось відвідати якомога більше панелей, заслухати презентації якомога більше дослідників з інших університетів Європи – але це було вкрай складно, з огляду на ту кількість тем і подій, що відбувались одночасно. Ця конференція дала можливість побачити не лише як і над чим працюють наші європейські колеги, побачити, які методи для досліджень застосовують, які сучасні теорії й питання розвивають, але також і дала розуміння, що, по-перше, наші українські дослідження не поступаються європейським, а по-друге, українська історія пост-соціалістичної країни та сучасність, трагічно ознаменована російською війною, має чимало цінного матеріалу для вивчення, що раніше було у цілковитій тіні російської наукової гегемонії. Позбавившись російського впливу, зараз нарешті Україна здобула право говорити від власного імені на міжнародній арені».

Тема російської війни в Україні була однією із найбільш обговорюваних на конференції, з різноманітних аспектів – від досліджень російської пропаганди в європейських медіа та аудиторій альтернативних джерел, вразливих до пропаганди, роботи військових кореспондентів, фактчекерів щодо дезінформації, реакцій соціальних мереж європейських країн, до політичної комунікації європейських лідерів про російське вторгнення та візуального висвітлення війни на шпальтах світових медіа.