Новини

Журналісти за права людини

25 червня відбулося урочисте підбиття підсумків Конкурсу студентських журналістських робіт «Права людини в медіа: від розуміння до змін» та оголошено переможців. Конкурс має на меті сприяти якісним змінам у журналістській освіті та стимулювати розвиток медіадіальності на цінностях прав людини.

Загалом до оргкомітету конкурсу було подано 171 роботу від 267 авторів з 25 університетів та одного журналістського гуртка. До участі в конкурсі приймалися письмові роботи, фото-, аудіо- та відеороботи, соціальна реклама з таких тем: гендерна рівність, інклюзія в дії, запобігання мові ворожнечі, громадянський активізм на захист прав людини та свобода слова.

До участі у конкурсі долучилися студенти спеціальності 061 Журналістика. Студенти представили на розгляд експертів соціальну рекламу, постер та аналітичну статтю з теми захисту прав людини. За результатами конкурсу студентки Ольга Голуб та Вікторія Саричева посіли почесне 2 місце у номінації «Графічні роботи» з соціальним постером «Ти можеш обирати». Конкурсна робота виконана на актуальну правозахисну тему – інклюзія в дії, включення усіх груп населення в громадські процеси, доступність для різних груп населення. Робота присвячена  проблемам реалізації права особи з інвалідністю на активне життя, зокрема на дозвілля.

«Як часто ви зустрічаєте на вулиці людей з інвалідністю? А в інвалідному візку? Людей, які відвідують кінотеатри і галереї, магазини і торговельні центри, банки і аптеки?.. Зрештою, людей, які, мешкаючи в багатоповерхівці, можуть із легкістю дістатися до домівки без сторонньої допомоги? І одна справа, якщо йдеться про міста-мільйонники (особливо європейські) з гарно розвиненою інфраструктурою, а інша, коли це стосується невеликих українських міст. Вибір за людей, які в інвалідному візку, вже зроблено. Але чи правильний?», – коментує Ольга Голуб.

Відповіді на ці питання студентки подають в авторському соціальному постері. Авторки звертаються до принципів рівності, недискримінації, інклюзії і пропонують власне бачення проблеми.

Крім того, студентка спеціальності 061 Журналістика Аліна Туришин стала призеркою конкурсу у номінації «Письмові роботи», де представила аналітичну статтю з теми «Катування в Бердянській ВК №77». Конкурсна робота є самостійно виготовленим продуктом, що розкриває проблему катування у в’язницях. Студентка здійснила чималу пошукову, дослідницьку роботу, що передбачала написання інформаційних запитів, пошук коментарів. Власне бачення проблеми вдало проілюстровано коментарями правозахисних груп, родичів ув’язнених, лікарів тощо.

Конкурс «Права людини в медіа: від розуміння до змін» є спільною ініціативою Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні, Центру прав людини ZMINA, Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.