Новини

Журналістика: перспективи працевлаштування

Характеризуючи журналістику, Любомир Гузар говорив: «Журналістика – це більше ніж професія. Журналістика – це не тільки репортерство: піти, побачити й розповісти про те, що відбувається. Журналістика – це свого роду спосіб життя». Легкий флер романтизму вкриває розуміння того, а хто ж такі – журналісти і яка вона – журналістика.

Сучасна молодь відходить від абстрактного бачення себе в професії, починає ставити питання про перспективи працевлаштування. Спробуємо з’ясувати, ким і де можна працювати після завершення навчання на спеціальності Журналістика.

 

Аналіз вакансій на сайтах працевлаштування, у центрах зайнятості, телеграмканалах, які регулярно публікують вакансії для журналістів, дає можливість сформувати перелік професій, після опанування яких журналістські уміння і навички будуть неабиякою перевагою.

Серед найбільш затребуваних вакансій є:

  • телеведучі;
  • контент-менеджер;
  • журналіст;
  • випусковий журналіст;
  • редактор;
  • випусковий редактор;
  • кореспондент;
  • оглядач;
  • ведучий / автор теле- і радіопрограм;
  • кореспондент;
  • спеціаліст публічної, інформаційної політики та зв’язків зі ЗМІ;
  • блогер.

З огляду на те, що сучасний світ дедалі більше віртуалізується, оцифровується і перекочується в мережу Інтернет, з’являються запити на фахівців із аналітики баз даних, журналістів-розслідувачів, фактчекерів, копірайтерів зі створення digital-контенту, стрімерів, редакторів стрічки новин.

Запити на фахівців із комунікативного супроводу й SMM залишаються досить високими. Це обумовлено тим, що у швидких інформаційних потоках вміння чіткого позиціонування є життєво необхідним для будь-якого бізнесу.

Супровідною рисою нових умов праці журналіста стає віддалена робота. Зараз можна комунікувати із соціумом, залишаючись вдома або ж знаходячись у будь-якій частині світу. Досить часто виконання журналістських завдань на відстані дозволяє змінювати країну проживання.

За інформацією сайту працевлаштування work.ua, зарплата журналіста залежить від обсягу і якості виконаної роботи. Комусь платять за кожен конкретний матеріал, а хтось працює на ставку. Разом з тим, середня зарплата журналістів по Україні складає 12000 грн. І вона постійно зростає. Окремі політичні партії вже пропонують журналістам заробітну плату в межах 1600024000 грн. на місяць.

 

Великим плюсом для майбутнього журналіста стає знання іноземної мови. До прикладу: блогер, стрімер чи ведуча з володінням англійської мови може розраховувати на платню 40000 грн. і більше за місяць.

Серед інших кваліфікаційних вимог часто тапляється наявність ступеня магістра. Такий диплом може покращити первинні умови прийняття на роботу, вплинути на подальший кар’єрний зріст.

Насправді, журналіст – це не просто журналіст. Це – фахівець, який вміє працювати з інформацією і розуміє, що таке соціальна відповідальність.

Детальніше про особливості навчання на спеціальності Журналістика, практичну підготовку, перспективи працевлаштування розкажуть представники консультативного центру Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, а також працівники кафедри журналістики.

Оксана Почапська, кандидат наук із соціальних комунікацій,
доцент кафедри журналістики,

Олександр Волковинський, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри журналістики