Новини

Інформаційна гігієна й інформаційна грамотність: навчаємось, щоб перемагати

01 квітня в межах співпраці Кам’янець-Подільського національного університетом ім. Івана Огієнка, ГО «Подільська освітня платформа» та Ради з міжнародних досліджень і обмінів (IREX) відбулась онлайн-лекція від медіаекспертки Олени ТАРАНЕНКО «Правила роботи з інформацією у воєнний час». У зустрічі взяли участь викладачі й студенти К-ПНУ, а також долучилися учасники із Хмельницького, Дунаївців, Кам’янця-Подільського і Чорткова.

Сучасний світ – це світ безмежно швидких і бурхливих інформаційних потоків. І цей світ має свої правила існування, дотримання яких гарантує фізичну і психологічну безпеку кожному індивіду, зокрема й цілій нації загалом. Особливо гостро відчувається потреба інформаційної гігієни в умовах війни, коли особисті упередження, емоції (і, в першу чергу, страху) заважають критично оцінювати інформацію, аналізувати її перед тим, як поширювати в соціальних мережах.

Разом з Оленою Тараненко учасники відкритого онлайн-лекторію мали змогу продискутувати суперечливі моменти, обговорити правила поширення інформації, а також ознайомитися з основними маркерами, котрі свідчать про фейковість чи маніпулятивність інформації.

Умови війни диктують свої правила, але правило критичного сприйняття дійсності, правило аналізу й відповідальності за наслідки поширеної інформації – це правила виживання в сучасному світі.

Олена Габрук,
провідний фахівець відділу фандрайзингу