Новини,  Стейкхолдери

МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ЖУРНАЛІСТІВ

…АБО ЯК «ДЕТЕКТИВИ» РОЗСЛІДУЮТЬ ЕКОЛОГІЧНІ ЗЛОЧИНИ

«…Любі гості, дорога родино…», – так напів жартома 28 жовтня розпочалася зустріч із журналістом-розслідувачем Тарасом Зозулінським (ГО «Бюро журналістських розслідувань “Детективи”»).

До Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка ГО «Бюро журналістських розслідувань “Детективи”» завітали із презентацією журналістського розслідування «Королі українського лісу», а також із пропозицію до студентів реалізувати власні проєкти в галузі журналістських розслідувань на екологічну тематику.

В межах презентації проєкту, спонсорованого Journalismfund.eu, було проведено і майстер-клас щодо особливостей відеозйомки і монтажу. По-львівськи цікаво та невимушено пан Тарас розповідав студентам як працювати з екологічною тематикою, де шукати героїв, експертів, документи та інші джерела, як цікаво писати stand up, працювати в кадрі та поза ним, в яких випадках можлива реконструкція та як її готувати.

Наприкінці зустрічі своїми професійними секретами поділився і оператор. Зокрема, він розповів про особливості вибору ракурсу, про те, як правильно використовувати світло і тіні в кадрі, а також про особливості зйомки сюжету журналістського матеріалу із кількох ракурсів.

Студентам та викладачам, які зацікавлені у висвітлені екологічних проблем (а особливо тих, які належать до воєнних злочинів і злочинів проти людства), Тарас Зозулінський запропонував взяти участь у підготовці матеріалів з їхньою публікацією на Інтернет-порталі Journalismfund.eu.

Довідка: ГО “БЖР ”Детективи”, засновано у 2017 році. Команда займається захистом прав людини, проведенням журналістських розслідувань, викриттям корупційних правопорушень у сфері екології.

За час діяльності фахівці ГО реалізували та опублікували текстові та відео сюжети в рамках понад 20 міжнародних грантових програм.

Зокрема, за фінансування Міжнародного фонду Відродження, National Endowment for Democracy (NED), DIXI Group (USAID), Internews Ukraine, Інституту розвитку регіональної преси, Інституту масової інформації та ін.

Від початку повномасштабного вторгнення рф, команда бере участь в документуванні воєнних злочинів. «Детективи» підготували 47 відео сюжетів для Харківської правозахисної групи, у рамках проекту “Голоси війни” (https://detectives.org.ua/golosivini/ ).

Також готують серію документальних відео фільмів, стосовно воєнних злочинів вчинених відносно онкохворих, лікарів та персоналу, медичної інфраструктури (https://www.youtube.com/playlist?list=PLNnwrGtaUWMk95qKy24KNo6VO4jnzBljr ).

 У наступні кілька місяців, ГО реалізовує спільний проект із європейською організацією, що займається підтримкою журналістів – Journalismfund https://www.journalismfund.eu/ із Бельгії.

 Ця ініціатива – “The Earth Investigations Programme” – спрямована на розвиток екологічної журналістики. (https://www.journalismfund.eu/earth-services )