Новини,  студ info

27 жовтня – День української писемності та мови

Сьогодні ми, студенти та викладачі навчально-наукового інституту української філології та журналістики
К-ПНУ, приєдналися до телемосту, який став неодмінною складовою відзначення цього святкового дня.

Подивившись, як диктанти писали минулих років, майбутні журналісти та філологи, а також викладачі К-ПНУ сіли за столи в аудиторії університету сьогодні, виконуючи вже традицію для українців у цей день. Текст диктанту під назвою “Дороги України” Катерини Калитко вдало прочитав відомий актор Олексій Гнатковський, який став легендою завдяки своїй ролі в фільмі “Довбуш”.

Ми помітили, що крім нас, диктант також писали і інші зацікавлені особи, серед яких були ті, які через тривогу писали в укритті, а ще приємно вразив мене той факт, що до цього обряду приєдналися й військові. Це свідчить про те, що українці готові проявляти повагу та підтримку українській мові, незалежно від місця знаходження.

Цей день об’єднав нас в одному голосі, в одній мові, яка є нашим спільним скарбом та джерелом натхнення. Нехай вона завжди залишається в наших серцях і несе світло нашої культури та ідентичності.

Дарія Вітренюк, студентка-журналістка 1 курсу

На честь Дня української писемності та мови, інститут української філології та журналістики доєднався до написання радіодиктанту національної єдності, що стало особливо важливою подією для нашої академічної спільноти. Студенти та викладачі об’єдналися в цей день заради спільної мети – зберігати та розвивати українську мову, культуру. «Мова – це душа народу, а народ без мови – не народ», – говорив Володимир Сосюра. З гідністю й шаною ми маємо усвідомлювати велику вагу рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім.

Українська мова – це наше спільне надбання, і радіодиктант національної єдності став яскравим символом цієї єдності та приналежності до великої родини українців.

Це було нагадуванням, що мова є ключем до збереження й розвитку нашої культури. Нехай наша мова завжди залишається силою, яка об’єднує нас і робить нас сильнішими.

Мирослава Гусар, студентка-філологиня 2 курсу