Новини

«Сьогодні сходить ясне сонце землі Подільської…»

Нещодавно студенти навчально-наукового інституту української філології і журналістики Таня Ванат та Ілля Кащен презентували місту свою публікацію, що була опублікована у газеті “Край Камʼянецький”.

 

22 жовтня Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка святкує 105 років з часу заснування.
«Сьогодні сходить ясне сонце землі Подільської – народжується вищий осередок української культури…», – такі слова записано в архівному екземплярі газети «Свято Поділля», яка була видана у Кам’янці-Подільському 22 жовтня 1918 р. одноразовим тиражем спеціально до дня відкриття університету. Документ, який засвідчив велич заснування університету, залишився в архівах, але його факсимільна копія розміщена на стенді у фойє університету – це Грамота ясновельможного пана гетьмана усієї України Павла Скоропадського.
У ньому зазначено: «Грамотою цією нашою ознаменуймо всім тим, кому то це належить, і особливо Пану Міністру Освіти, Панам Ректору, Професорам і Студентам, що ми визнали за благо для всього люду українського утворити в місті Кам’янці-Подільському Український Державний Університет.
Призиваючи Боже благословеніє на це огнище Народньої Освіти, бажаємо, аби цей Університет, сприяючи широкому відродженню Нашої Національної Культури, виявив усі творчі сили багатого духом та здібностями Українського Народу.
Дана Року 1918 від Р.Х. жовтня 20-го в стольному місті України Києві».
Більш детальну інформацію читайте в газеті «Край Кам’янецький» №43 від 19 жовтня 2023 р.