Новини

Проєкти з медіаграмотності успішно реалізовано. Що далі?

Із жовтня 2020 року до лютого 2021 року ГО «Подільська освітня платформа» спільно з Кам’янець-Подільським національним університетом імені Івана Огієнка та Орининською гімназією Хмельницької обласної ради працювала над реалізацією проєктів «Медіаграмотний HUB» та «Школа медіаграмотності в інклюзивному освітньому середовищі». Обидва проєкти на етапі завершення, але далі буде.

Проєкти «Медіграмотний HUB» та «Школа медіаграмотності в інклюзивному освітньому середовищі» реалізовувала ГО «Подільська освітня платформа» в межах «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», що виконує Міжнародна рада наукових досліджень та обмінів (IREX) у партнерстві із Академією Української Преси, посольствами Великобританії та США, а також Міністерством освіти і науки України.

Надзавданням обох проєктів було – поширення «вірусу» медіаграмотності та критичного мислення серед різних категорій населення.  Водночас кожен із них мав свою специфіку.

Проєкт «Медіаграмотний HUB» – це робота над створенням вільного освітнього простору в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка. Функціювання такого простору викликано потребою налагодження тісних освітніх зв’язків між університетом і школами міста, району й області, що полягатимуть у проведенні тренінгів для учнів старших класів у межах «Школи журналістики і медіаграмотності», консультацій із впровадження інфомедійної грамотності в навчальний процес загальноосвітньої школи, консультування учнів, які виконують наукові роботи із журналістики для МАН та ін. Усі заходи в межах «Медіаграмотного HUBу» будуть анонсовані вже з 01 березня.

У межах цього проєкту було обладнано медіаграмотний куточок (зібрано методичні розробки і рекомендації від IREX та АУП), придбано техніку (хромакей, студійне світло, набори блогерів, мікрофони-петлички, студійний мікрофон) для створення власного інформаційного продукту, а також проведено серію тренінгів із медіаграмотності. Упродовж 2 місяців було проведено 12 тренінгів і воркшоп із візуалізації медіграмотності. Тренерами були: Оксана Почапська (доцент кафедри журналістики, медіатренер), Олександр Волковинський (професор кафедри журналістики), Олександр Слободянюк (доцент кафедри інформатики), Ольга Віннічук (доцент кафедри політології), Ірина Гуменюк (психолог, учитель Ходорівецької ЗОШ), Тетяна Ясінчук (аніматорка, фахівець зі зв’язків із громадськістю у Всеукраїнській молодіжній організації), Ірина Брунда (громадська активістка, журналістка).

Проєкт «Школа медіаграмотності в інклюзивному освітньому просторі» – це школа медіаграмотності для дітей, що мають особливі освітні потреби. У межах цього проєкту було проведено 6 тренінгів для вчителів та 6 тренінгів для учнів Орининської гімназії Хмельницької обласної ради. Тренерами були: Оксана Почапська (доцент кафедри журналістики, медіатренер), Олег Рарицький (професор кафедри української літератури та компаративістики), Людмила Марчук (професор кафедри української мови), Тетяна Джурбій (доцент кафедри української літератури та компаративістики), Ольга Віннічук (доцент кафедри політології), Наталія Бахмат (професор кафедри Теорії та методик викладання), Валерій Щегельський (завідувач лабораторії етнології).

Обидва проєкти передбачали проведення дослідження і підготовку навчально-методичних посібників:

Співпраця із регіональною представницею IREX у Хмельницькій області Тамарою Козицькою дала потужний поштовх для розвитку і вдосконалення обох команд-виконавців грантових програм.

Зупинятися на етапному рубежі – не в наших правилах. Обидва проєкти будуть працювати та поширювати інфомедійну грамотність і критичне мислення серед різних категорій населення. Усі оголошення про активності в межах обох проєктів будуть розміщені на сторінці ГО «Подільська освітня платформа» в соціальній мережі Facebook.

Оксана Почапська, доцент кафедри журналістики, медіатренер