Новини

Впровадження гендерних політик в освітній процес

З метою врегулювання конфліктних ситуацій прийнято документ «Правила розгляду конфліктних ситуацій в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка» (2019 р.). В університеті існує така практика: у випадку виникнення конфліктної ситуації постраждалий має можливість надати звернення чи скаргу з метою виправлення ситуації на ім’я ректора університету.

Серед методів реагування на конфліктні ситуації ректором є наступні: бесіда з конфліктуючими сторонами з метою визначення причин та сутності конфліктної ситуації, інформування органів внутрішніх справ у випадку спірної ситуації або у випадку трактування однієї з конфліктуючих сторін.

Доцільним вбачається ввести конкретне положення, яке б регламентувало застосування заходів щодо виявлення та попередження конфліктних ситуацій, алгоритм дій у зв’язку із встановленням конфліктних ситуацій та способів їх врегулювання. Положення у перспективі може складатися з таких розділів: загальні положення, визначення основних понять (дискримінація, булінг, сексуальні домагання, утиски тощо), подання та розгляд скарги щодо сексуальних домагань та дискримінації, алгоритм протидії дискримінації та сексуальним домаганням. 

З метою запобігання, виявлення та врегулювання конфліктних ситуацій потрібно проводити активну інформаційну кампанію з теми сексуальних домагань, дискримінації та гендерного насильства. Адміністрація, керівники структурних підрозділів зобов’язані проводити внутрішні інформаційні та просвітницькі кампанії, спрямовані на підвищення рівня обізнаності трудового колективу та здобувачів освіти щодо попередження дискримінації та сексуальних домагань. 

Для реалізації норм та положень необхідне створення комісії з попередження і боротьби із сексуальними домаганнями, до функцій якої входили би проведення роз’яснювальної роботи серед трудового колективу та студентства щодо попередження сексуальних домагань та дискримінації, надання інформаційної та консультативної підтримки керівництву структурних підрозділів щодо попередження сексуальних домагань та дискримінації, розглядання звернення та скарг осіб.