Новини

“Ефективність і відповідальність у соціальних мережах”: з гумором про серйозне

25 травня 2023 року до Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка завітав Віталій Голубєв – журналіст, редактор, медіатренер, секретар Національної спілки журналістів.

Сам Віталій Юрійович представив себе так: “Я автор шістьох книжок і батько трьох донечок, а ще керівник Школи універсального журналіста і засновник Всеукраїнського конкурсу учнівських творчих робіт “Я – журналіст!”.

Як і на лекціях у інших містах, перш за все пан Віталій наголосив на тому, що потрібно усвідомлено споживати інформацію, надто ту, яку ми черпаємо із соцмереж. Адже сьогодні люди споживають більше контенту за день, ніж наші предки на початку 20-го та наприкінці 19-го століть за все життя. У невимушеній атмосфері з нотками гумору і низкою жартів журналіст розповів як користуватися соціальними мережами з розумінням того, що це не головна мета життя, а лише інструмент для спілкування та нетворкінгу.

Журналіст зазначив: “Коли ви починаєте свій день, важливо не тягнутися до телефону відразу. Перші кілька хвилин після того, як ви прокинулися, дуже важливі. Від того, як ви починаєте свій день, залежить, як ви його проведете, ваш настрій і ваша продуктивність”.

Ще один цікавий для більшості слухачів інсайт від пана Віталія – “істина не народжується в суперечках”.

– “Коли мені хочеться написати комусь уїдливий коментар, або з кимось посваритися, я зупиняю себе і починаю думати про те, як довго це буде актуально, чи не буду я шкодувати про написане через годину, завтра, післязавтра, через місяць”,  – сказав Віталій Голубєв.

Тож перед тим, як вступати з кимось у суперечку, журналіст рекомендує запитати себе: що я зараз роблю? Що я зараз роблю і як можу наблизитися до своїх цілей? Чому я зараз маю саме таку думку? Чому я зараз сперечаюся? Як я можу реалізувати це бажання в інший спосіб?

Наостанок Віталій Голубєв запропонував студентам поставити запитання, які їх цікавлять. За цікаві питання у нагороду декілька слухачів отримали  в якості призу книгу автора “Ефективність”. А питання було таким: “яке незвичне слово, або слова, Ви використовували у своїй професійній діяльності або у житті?”. Відповідь змусила багатьох задуматися:

-“У моїх нотатках на телефоні я часто записую такі цікавинки. Але незвичних слів тут немає, швидше незвичним буде поєднання цих слів. У мене є така нотатка під назвою “Колекція добра”. Тут я записую кількість добрих справ за день або певний відрізок часу. Пишу лише цифру, але вкладаю сюди не щось типу перевести бабусю через дорогу, а все добре, що я знаходжу у якомусь моменті. Приємна зустріч із старими друзями, нова прочитана книга, подарунок для донечок… Важливо колекціонувати емоції. Тому я колекціоную добро”.

Загалом, лекція Віталія Голубєва допомогла нам краще зрозуміти важливість ефективного та відповідального використання соціальних мереж. Наші дії в соціальних мережах можуть вплинути на наше життя, тому ми повинні бути уважними та обережними щодо того, що ми публікуємо і чим ділимося з іншими. Ми повинні брати на себе відповідальність за свої дії та слова і створювати позитивне середовище в соціальних мережах. Це єдиний спосіб зробити соціальні мережі безпечнішими і кориснішими для нашого життя і розвитку.