Новини

Завершилася вечірня школа з протидії когнітивним впливам

27 червня завершилася вечірня школа «Як протистояти когнітивним впливам», яку організувала ГО «Український інститут медіа та комунікації» за підтримки ABA Roli. У рамках курсу пройшло 5 тренінгів, присвячених когнітивним упередженням, глибинним фейкам, теоріям змов, дезінформації у соцмережах та перевірці інформації в інтернеті.

До школи долучилися приблизно 100 людей, серед них — викладачі журналістики, регіональні журналісти, представники пресслужб державних органів, громадянського суспільства. Учасникам, які відвідали усі 5 тренінгів, буде видано сертифікат (0,5 кредиту). Деякі з них на наше прохання поділилися своїми враженнями від курсу.

Старша викладачка кафедри журналістики Кам’янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка Наталія Загоруйко почала долучатися до заходів Українського інституту медіа та комунікації після того, як пройшла тримісячну програму Journalism Teachers’ Academy (розроблену у співпраці з DW Akademie). На її думку, навички, які покликана розвинути програма вечірньої школи, потрібні зараз усім.


«Головний виклик, з яким зіштовхнулось наше суспільство, — це уміння працювати з інформацією, критично мислити, розрізняти правду від брехні та різноманітних маніпуляцій, а також розуміти мотиви поширення неправди. Інформація, отримана під час вечірньої школи, допоможе підвищити фаховий рівень підготовки майбутніх журналістів, — вважає Наталія.
Вона відзначає, що теми усіх тренінгів були дуже важливими й вибудовані у чіткий логічній послідовності:

Структура аналізу інформації

Особливості сприйняття і мислення

Уміння розрізняти фейки/дипфейки

Інструменти перевірки інформації у мережі.