Новини,  Стейкхолдери

Подорож у світ фотомайстра Станіслава Стояновського

29 вересня здобувачі вищої освіти навчально-наукового інституту української філології та журналістики спеціальностей 061 Журналістика, 014 Середня освіта (Українська мова та література) та кандидат філологічних наук, викладач кафедри журналістики Наталія Загоруйко відвідали садибу-музей члена Національної спілки журналістів України, Заслуженого працівника культури України, фотомайстра Станіслава Стояновського. Екскурсію організувала викладач кафедри журналістики, член НСЖУ Алла Гуменюк. Окрім майстер-класу та екскурсії, які провів Станіслав Іванович для майбутніх журналістів, молодь мала можливість поспілкуватись із власкором газети «Подільські вісті» Василем Добровольським та науковим співробітником Київського національного університету імені Тараса Шевченка Валерієм Королем, автором низки наукових праць із питань інформаційної безпеки, зокрема комунікаційно-контентного складника.

Ілля Кащен«Зустріч із відомим фотографом була захопливою! Він поділився своїм професійним досвідом, історіями з життя та порадами щодо знімання фотографій. Було надзвичайно цікаво дізнатися про його творчий підхід та спостерігати за колекцією фотоапаратів й інших дрібничок».

Анна Бочко«Відвідавши будинок-музей, я була вражена великою кількістю фотографій. Усі вони були оригінальними, неповторними та сприймалися по-різному. Емоції змінювалися одна за одною. Також неможна не звернути увагу на ці старі й не дуже фотоапарати, які висіли ніби в рядочок. Побачивши їх, ти розумієш – більшість прекрасних фотозйомок були зафіксовані саме ними. На дворі нас зустріли старовинні речі: глечики, старі інструменти, різноманітні вироби та невеликі скульптури. Дуже багато зелені, різноманітні дерева, квіти та, найголовніший український символ – велика червона калина. Це місце переповнене незнаною енергією, воно дуже сильно надихнуло мене на створення чогось подібного. Я зробила для себе певні висновки та багато чого усвідомила, ніби цей будинок дав мені можливість перезавантажитися та подивитися на прості речі по-іншому. Я була рада завітати в це прекрасне місце, всім раджу хоч раз там побувати».

Дар’я Вітренюк«Мій день у гостях у Станіслава Стояновського – захоплива подорож у світ митця та його відданості мистецтву фотографії. Початковим враженням була кількість фотоапаратів: плівкові, цифрові… Від старих класичних до сучасних дзеркальних. Кожен кадр у його «студії» створюється та створювався з турботою, творчістю та особливим підходом. Звісно, не можна не згадати про велосипеди, які, здавалося б, звичайні, але в руках Станіслава Івановича перетворюються на справжні витвори мистецтва й є втіленням його палітри ідей, адже він надає їм оригінальний дизайн. Садиба-дім пана Станіслава – це справжній музей, який варто дивитися із захопленням. Кожен предмет, кожна фотографія, кожна історія – все це є частиною його життя та досвіду. Його розповіді про початок кар’єри та творчий процес надихають на власні досягнення. Але найбільше залишила враження гостинність Станіслава Івановича. Він прийняв нас дуже душевно та щедро. Ця подорож у світ Станіслава Стояновського була неймовірною подією, розширила мої горизонти та ще більше надихнула розвиватись у сфері журналістики».

Кафедра журналістики