Наукові напрацювання,  Новини

РЕГІОНАЛЬНІ МЕДІА В КОНТЕКСТІ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ВИКЛИКІВ СУЧАСНОСТІ

26 жовтня у Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка відбулась Всеукраїнська наукова конференція «Регіональні медіа в контексті трансформаційних викликів сучасності».

Участь у конференції взяли не лише науковці, центром дослідницьких інтересів яких є проблема розвитку і трансформації регіональних медіа, але й журналісти-практики, для яких збереження і розвиток регіональної журналістики є щоденною справою.

Історія і сучасність, проблеми і виклики, трансформації регіональних медіа і їх вихід в Інтернет, війна й інформаційні вкиди, стандарти й етичні норми, переформатування роботи регіональної редакції – це лише деякі із усього того переліку проблем і можливостей, про які йшла мова під час доповідей і їх обговорень.

Окремо постало питання кадрового забезпечення регіональних медій, що само собою переросло в обговорення перспектив і можливостей співпраці кафедри журналістики із редакціями Хмельницької області в межах освітніх програм «Журналістика» першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівнів вищої освіти. Зокрема, були озвучені побажання максимально розширювати співпрацю на різних рівнях: від можливостей проходження практик (навчальної, виробничої, переддипломної), проведення спільних лекційних і практичних занять, майстер-класів із журналістами-практиками аж до прийняття на роботу здобувачів освіти спершу на посади позаштатних, а пізніше і штатних працівників медійних редакцій.

Важливо, щоправда, зазначити, що така співпраця поступово набирає обертів: Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка вже другий рік поспіль для викладання практикоорієнтовних дисциплін (до прикладу, «Репортерська праця», «Журналістська майстерність», «Інформаційні жанри» та ін.) запрошує журналістів-практиків (Любов Тімкова – «UA: Поділля» (м. Хмельницький); Алла Гуменюк – «Вперед» (м. Ярмолинці)). Завдяки партнерству із Комісією Журналістської Етики (КЖЕ), а також тісній співпраці із Національною спілкою журналістів України здобувачі освітніх програм обох рівнів вищої освіти мають можливість брати участь в майстер-класах і вебінарах від провідних журналістів України.

Основні тези конференції викладені у збірнику тез, що вже до кінця року буде сформовано, розіслано учасникам, а також викладено на сторінці кафедри журналістики із можливістю долучення до обговорення тих проблем, які сьогодні стають наріжним каменем у розвитку регіональної журналістики і формуванні кадрового потенціалу медійних редакцій закладами вищої освіти.

Оксана Почапська,

доцент кафедри журналістики,

гарант ОП Журналістика